Hvordan overvåke laktat eller blodsukker uten et stikk?

Teknologien endrer samfunnet vi lever i hver eneste dag. Det har endret hvordan mennesker lever livene sine gjennom århundrer, men aldri har teknologi endret samfunnet mer enn de siste tiårene. Vi snakker om de store aktørene som Google, Facebook, Airbnb og uber som er blant mange teknologiske trender som har fått fotfeste i samfunnet. Alle disse nyvinningene er med på å endre alle sider ved samfunnet, taxi næringen, hotell næringen, helsesektoren og aviser har stått ovenfor store endringer som har fått enorme konsekvenser for den daglige driften og hvordan arbedidsoppgaver skal løses.

Man kan gjøre raske søk på forskjellige nettsamfunn hvor det ligger utallige teknologiske oppfinnelser. Jeg gikk også innom denne nettsiden, som omhandler en stor teknologisk messe som skal holdes i Lisboa 6-9 Novemer 2017, hvor Facebook, tinder og andre store aktører skal holde foredgra. Men med enkle tastetrykk kan man også via pintrest søke på ordet <<Technology>> og det vil dukke opp et hav av pins som leder til nettsider som har gode artikler om ny teknologi!

Teknologi innen helsesektoren

 Tar vi en rask titt innenfor helsenæringen er jeg sikker på at diabetikere og toppidrettsutøvere skulle ønske at de kunne vite alt om blodsukker og laktat (melkesyrenivået) i kroppe til en hver tid. Det å slippe å måtte ha med seg utstyr og stikke seg i fingeren for å måle verdiene på et apparat er nok en drøm for de som er avhengig av det.

Med nyere teknologi skriver PK vitality at det gjennom en klokke skal være mulig å måle disse helse statistikkene. Det er to ulike klokker, en for å måle blodsukker (K´track Glucose) og en for å måle melkesyrenivå (K´track Athlete).  Man kobler opp klokken sin til K´tracks App og man kan derfra se historikken og utviklingen.


Denne klokken kan ved hjelp av ørsmå mikro nåler som er mindre en enn halv millimeter i diameter gå rett under en brukers ytterste lag av hud. Dette er helt smertefritt og det vi ikke komme merke eller blod. Veske blir da absorbert herfra og sendt til sensorer som identifiserer nivået. Sammen med K´track App vil brukerne kunne spore sine nivåer over tid.

 

Hvilke konsekvenser vil en slik teknologi få for oss ?

For toppidrettsutøvere som daglig må måle laktatnivået under treningsøkter er en slik klokke helt genial, det optimaliserer treningen og man får lett innsikt i hvordan kroppen har det under enn treningsøkt.  Det handler om å prestere i grenseland av hva kroppen tåler for toppidrettsutøvere og å måle laktat er viktig for å ha innsikt her. Hvor lang tid kroppen trenger for å hente seg inn etter en økt og hvor godt man tåler treningen, alt dette forteller denne klokken deg via å måle laktatnivået. Det vil kreve et mindre apparat under en treningsøkt fordi man lett kan gjøre dette selv uten hjelp av en trener, da en prøve må tas med en gang en intesitet er ferdig. Det vil bli mer korrekte målinger fordi man kan aktivere klokken i selve intenisteten og ikke etter slik man må ved manuele prøver.

For diabetikere er et slik aparat noe som er helt essensielt for å kontrolere sykdommen, Hele 415 millioner mennesker hadde diabetes i 2015. PK vitality viser til studier hvor hele 80% av mennesker i behandling ikke måler blodsukkeret som de skal, det må måles utrolige 4-10 ganger hver dag. Dette på grunn av smerte, dårlig tid, for liten forståelse av konsekvensene det kan medbringe å ikke måle blodsukkeret!

Legeyrket er noe vi ser stadig blir berørt av ny teknologi og må foreta endringer i sin praksis. Ved hjelp av denne klokken vil det bli enklere for leger og sykepleiere å forklare hvordan ting skal gjøres, samt at det vil bli brukt mindre tid på kursing i hvordan man 4-10 ganger om dagen skal ta en prøve. Utstyret som kreves blir minnimert fra, måleapparat, teststrimmel, stikkpenn og lansett til kun denne enkle klokken!

Mye ny og banebrytende teknologi bruker lang tid på å få feste i samfunnet, i følge Arne Krokan handler det om samspillet mellom teknologi, omgivelser og samfunn. Selvom teknologien ligger der er det ikke sikkert den klarer å endre samfunnet, fordi samfunnet ikke er klar for det. I bunn og grunn handler det om samspillet mellom de tre komponentene og at vi må forstå hvordan samfunnet fungerer.

Høres dette interesant ut?  Se videoen om K´track Glukose under, eller klikke deg inn på hjemmesiden  HER!

Øvrige kilder:

Live science

 

– Andrea Tomine Breilid –

3 thoughts on “Hvordan overvåke laktat eller blodsukker uten et stikk?

Comments are closed.