Hvordan holde unge lovende talenter i idretten?

Jeg har selv vært aktiv i en friidrettsklubb, KIF friidrett, i mange år hvor jeg var en del av en helt fantstisk treningsgruppe hvor jeg har fått venner for livet. Bildet over viser denne fantistiske gjengen jeg var en del av,  men nå er det på langt nær et like bra ungdommsmiljø i klubben. Mange klubber rundt om i Norge sliter med et stort frafall av medlemmer i alderen 16-18 år. Hvordan kan klubbene jobbe systematisk for å få en slutt på dette? Hvorfor er det så vanskelig å holde på akkurat denne aldersgruppen?I denne perioden av livet er det mange som oppdager alkohol og man får seg kanskje en kjæreste eller andre interesser. Mange klubber reagerer med å fokuserer på å rekruttere nye medlemmer til klubbene sine for å øke medlemsantallet. Men, burde man ikke først heller fokusere på å få de som allerede er medlemmer til å forbli det? Her er mine tips til hvordan skape en sterk kultur innad og hvordan dette fører til rekruttering til klubbene.

Internmarkedsføring

Intern markedsføring er noe jeg absolutt ville satset på først. Skaper man en sterk og solid kjerne er det mye lettere å markedsføre seg utad. Det vil nesten gjøre seg selv, man vil på denne måten skape seg selv attraktiv. Bruk utøverne/medlemmene som markedsføring og nye utøvere vil komme til dere.

  • Få en intern facebook side hvor medlemmene i klubben kan kommunisere og dele. Dette vil være et sted for å dele bilder, informasjon om treningsleirer, lavterskel samtaler som fører til interne historier som vil føre utøverne nærmere.
  • Få en snapchat konto. I dag kan man lage grupper på snapchat hvor man kan sende bilder fra. Eks: Drar hele treningsgruppen på treningsleir, har garantert et stort antall av dem delt snapchat kontoen med sine andre venner. Disse vennene vil da få med seg hva som skjer og hvor gøy de har det på treningsleir. Sliter klubben din med for få jenter, er det bare å ta opp snapchaten og snappe noen bilder av guttene i trening!
  • Ha kveldsmat eller ”meetups” etter en treningsøkt i måneden. Dette skal ikke være stort, men gjennomførbart. Trenger ikke sette av mye tid til dette, fordi det er lett for at det sklir ut hvis det blir for omfattende.
  • Få de litt eldre utøverne til å være med på noen treninger med de som er i 16-18 års alderen. Disse utøverne har garantert nyttige tips å komme med og har vært igjennom mye av det samme.
  • De eldre utøverene i klubben kan fungere som mentor for ungdomsgruppen. I en ungdomsgruppe er det alltid store variasjoner i nivå på prestasjoner og det at alle føler de blir sett er derfor veldig viktig. En slik mentor ordning kan være med på at alle føler en mestringsfølelse og at de har sin plass i gruppen. Hvis ikke kan det fort ende opp med at kun de som er best blir værende og dette vil ikke være gunstig for på å skape et godt miljø.

 

Alle disse relativt enkle og billige tiltakene er fullt mulig å gjennomføre for de fleste klubber. Min mening og erfaring er at det legges for stort trykk på rekruttering og deltagelse av barn i idrett. Flytter man fokuset til ungdommen og skaper gode forbilder for barn vil rekrutteringen gå av seg selv. Man må se hvor ungdommen er i livet og møte dem på de arenaenehvor de er tilgjengelige for å nå ut til dem. Hvis klubber skaper et miljø hvor ungdommen selv tar i bruk og implementerer dette vil andre få dette med seg. Det vil bli en ”snakkis” i ungdomsmiljøene og det vil på denne måten oppstå rekruttering!

 

– Andrea Tomine Breilid –